Previous slide
Next slide

Met een Riva Aquarama het Lago di Garda ontdekken. Een fantastische ervaring die u nimmer zult vergeten.

Het Gardameer

‘Kennst du das Land, wo die Zitronen blühn?’

Deze toespeling van de Duitse dichter Goethe op het Gardameer is al enkele eeuwen oud, maar het meer heeft, ondanks het grote toerisme, nog niets van zijn oude charme verloren. Met zijn 390 vierkante kilometer is het Gardameer het grootste meer van Italië. Het bestrijkt de regio’s Veneto, Lombardije en een stukje van Trentino-Alto Adige (Zuid-Tirol). Dankzij de beschermende omarming van de Alpen is het klimaat zeer aangenaam. Tot in november kan het kwik aan de oevers van het meer nog vlot tot twintig graden oplopen. De sfeer is mediterraan: olijven, citrusbomen en cipressen bekleden het landschap.

Vele stadjes rond het Gardameer zijn per boot te bezoeken. De smalle en drukke wegen rond het meer zijn op het water snel vergeten. Glijdend door het water, genietend van de mooie vergezichten en de schilderachtige stadjes langs de oevers, onderwijl nippend van een goed glas wijn, laat slechts verlangen dat aan een dag als deze nooit een einde zal komen.

Het Gardameer en haar omgeving hebben zo ontzettend veel te bieden, het is te veel om hier allemaal te noemen… Om toch alvast een kleine indruk te geven, onderstaand een beknopte beschrijving:

De westelijke oever is het meest pittoreske gedeelte met plaatsen als Salò, Barbarano, Gardone Riviera, Fasano en Gargnano met de statige Grand Hôtels waarvan de oude grandeur van vroeger nog is af te lezen. Het landschap bestaat naarmate je meer noordwaarts gaat uit steil uit het water oprijzende rotsen.

De oostelijke oever wordt vanaf Garda naar het noorden gedomineerd door de Monte Baldo. Het zuidelijker deel bestaat uit lage, glooiende heuvels met akker- en wijnbouw en boomgaarden. Hier ligt o.m. Lazise, een klein maar interessant oud stadje, met een middeleeuwse ringmuur met torens en een kasteel van de Scaligeri. In het noordelijk gedeelte ligt Malcesine, één van de meest prachtige steden en één van de meest fascinerende monumenten aan het Gardameer. De kleine haven is het kloppende hart van deze stad. Het is zo’n onvoorstelbare kleurrijke plaats, dat het net een schilderij lijkt.

Monte Baldo is een langgerekte bergrug met toppen die tot 2000m reiken en ligt op niet meer dan 5 km van de oostoever van het meer. Daarom is de Monte Baldo gezien vanaf het water enorm indrukwekkend en wordt het landschap van de Gardesana Orientale er in sterke mate door bepaald.

De zuidelijke oever. Het uitgestrekte Gardameer eindigt in het Zuiden breed in een open landschap met hier en daar wat glooiende heuvels. Hier vormen Peschiera – waar het Gardameer overgaat in de rivier Mincio –, Sirmione – een smalle landtong die ver het Gardameer insteekt – en het levendige en schilderachtige Desenzano de trekpleisters.

Sirmione is een lang en smalle schiereiland dat eindigt in het meer tussen Desenzano en Peschiera en is buitengewoon betoverend. Het oude stadscentrum van Sirmione ligt achter de statige toegangspoort van het Scaligerokasteel, een versterkte burcht uit de dertiende eeuw en een strategische uitvalsbasis om de controle over het meer te behouden.